“Je gaat jezelf de echte vragen stellen als je twijfelt”

Als onafhankelijk coach voor ondernemers begeleid ik gesprekken aan de boerenkeukentafel. Ik ga in gesprek over samenwerken en communicatie in familiebedrijven.

Wanneer er plannen zijn voor bijvoorbeeld bedrijfsovername kunnen gesprekken helpen om de wensen en onderlinge verwachtingen onderling af te stemmen. Op basis hiervan kunnen vervolgens gericht stappen worden gezet. Wanneer je deze vraagstukken structureel aanpakt, bespaart dat veel tijd, kosten en ergernis. Het opvolgingsproces verloopt dan soepeler. Handig, want het is tenslotte al ingewikkeld genoeg!

“Lianne had snel een goede analyse gemaakt”

Echte communicatie mogelijk maken

Veel gesprekken aan de boerenkeukentafel gaan letterlijk over koetjes en kalfjes. Technische feiten zijn makkelijker te bespreken dan wensen en gevoelens. Als onafhankelijk gespreksleider kan ik helpen om datgene wat eigenlijk besproken moet worden, bespreekbaar te maken. Kwetsbaarheid is namelijk geen zwakte, maar juist een kracht. Samenwerken in een familiebedrijf is niet altijd gemakkelijk. Je hebt verschillende rollen, als kind of ouder, broer of zus, of als echtgenoot. Maar tegelijkertijd ben je ook elkaars collega’s en mede-ondernemers. Dat vergt goede communicatie.

Wat is het doel?

Het is belangrijk om inzichtelijk te krijgen welke insteek iedereen in het bedrijf heeft. Vaak heb je hetzelfde doel voor ogen: verder met het bedrijf. Maar dat kan voor iedereen iets anders betekenen. Generatieverschillen kunnen een goede samenwerking in de weg zitten. “Hard werken en zuinig zijn” is een ander doel dan “investeren en optimaliseren”. Als je deze doelen en verschillen inzichtelijk maakt, ontstaat er begrip en kom je er samen wél uit.

“Als Lianne erbij zit, gaan we niet weg voordat het is uitgesproken”

Ervaring en passie

Opvolgingstrajecten zijn echt een specialiteit voor mij. Ik vind dat ook echt superleuk! De rode draad in mijn loopbaan is het ondersteunen van jonge mensen, ondernemers die hun bedrijf vorm gaan geven. Ik heb onder meer aan de hogeschool in Dronten gewerkt, als docent en mentor. Ik word erg blij als ik mag bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling: mensen verder helpen om hun mogelijkheden te ontdekken, te optimaliseren, hen te stimuleren en conflicten vóór te zijn. Het gaat mij erom dat mensen het beste uit zichzelf kunnen halen.

Kennismaken?

Je mag altijd bellen voor een vrijblijvende kennismaking. Dan kijken we samen of ik iets kan betekenen in jouw specifieke situatie.